Schuilen op het fort

Waarom de mensen moesten vluchten

In november 1944, werd er veel geschoten en gebombardeerd rond de polders van de Noordwesthoeken. De Engelsen willen oprukken vanuit Fijnaart, naar de Duitsers nog in Willemstad zaten. Door de chaos en de gevechten raakten mensen dakloos, gewond of lieten zelfs het leven. Naar schatting tussen de 300 en 800 mensen uit de regio Willemstad en Heijningen sloegen op de vlucht en vonden op fort Sabina een veilige schuilplaats. Een deel van mensen kwam van Fort de Hel. De mesnen die daar schuilden moesten weg, omdat dat fort was ingenomen door de Duitsers.

Veilig onderkomen

De mensen vonden op fort Sabina een veilig onderkomen, zolang ze zich schuil hielden en zo weinig mogelijk buitenkwamen. Er werd geslapen op stro en omdat het zo druk was, lag men dicht tegen elkaar aan. Gelukkig was er voldoende eten, zo aten de mensen dieren die in de getroffen waren door kogels of granaten. Eetgerei was niet voldoende, maar de mensen zijn vindingrijk en gebruikten bijvoorbeeld een schoongemaakte klomp als bord of maakten houten vorken met een zakmes. Sommigen hebben enkele dagen geschuild, anderen wil een paar weken. De hygiëne was slecht, want wassen of douchen was er niet bij en de behoeften buiten doen was vaak veel te gevaarlijk.

Vergeten geschiedenis

Dit stukje vergeten geschiedenis is naar bovengehaald door fort Sabina in samenwerking met BN/De Stem en Omroep Brabant. Er zijn verschillende verhalen van mensen verzameld en fotograaf Wil Gorisse heeft portretten gemaakt van mensen die hier hebben geschuild in 1944. De foto’s hangen bij de plekken waar de mensen zich hebben schuilgehouden.

Johan van Doorn heeft een schat aan informatie verzameld bijdrage over de bevrijding van Fijnaart en Heijningen in november 1944. Deze informatie heeft Fendert Lokaal gepubliceerd in verband met de viering van 70 jaar bevrijding. Hiernaast (links) vindt u de publicatie hierover. Wij zijn dankbaar dat we deze informatie met u mogen delen.
Tip: Door op de knop rechtsonder het krantenartikel te klikken, opent deze in groot scherm en is daardoor veel beter leesbaar!

Meer informatie rondom schuilen op het fort

.

>>Deel 2: portretten en interviews

Bekijk het tweede deel van deze expositie met de portretten en interviews van mensen die op fort Sabina hebben geschuild

Tijdlijn: De geschiedenis van Fort Sabina Henrica